Horizont Európa  /  Horizont Európa Program  /  Hírek  /  Horizont Európa hírlevél
Horizont Európa aktuális hírek - 2024. 22. hét. május 27-31.
Horizont Európa aktuális hírek 2024. - 22. hét. május 27-31.
2024. május 31.

Heti hírlevél a Horizont Európa keretprogram friss híreiről, nyitva álló pályázatairól, érdeklődésre számot tartó rendezvényeiről.

HORIZONTPÉNTEK10 WEBINÁR 

2024. május 31.
Kutatócserét és kutatástámogatási munkatársak nemzetközi cseréjét  támogató pályázatok: ERA Talents és MSCA Staff Exchanges
A Horizont Európa keretprogramban két, eltérő megközelítésű pályázati konstrukció is támogatja a kutatók és kutatást támogató munkatársak nemzetközi cseréjét. Az ERA Talents a „widening“ országokra fókuszáló interszektorális képzést és kapacitásépítést, míg a Marie Skłodowska-Curie Actions Staff Exchanges (MSCA SE) pályázat egy kutatási projekt kutatók és kutatást támogató munkatársak cseréje révén történő megvalósítását támogatja.
Időpont: 2024. május 31., péntek, 10:00-11:00
Borza Beatrix
Részletek és regisztráció: https://nkfih.gov.hu/horizontpentek10/kutatocsere
Regisztrációs határidő: május 30., 16:00 óra

Következő alkalom: 2024. június 7.
Stakeholder engagement - Evaluation criteria - but how to do it?
Az érdekelt felek bevonása az utóbbi időben különösen hangsúlyossá vált a Horizont Európa felhívásokban. A résztvevők egyrészt választ kapnak az érdekelt felek meghatározásával és bevonásával kapcsolatos kérdésekre, másrészt egy esettanulmány révén gyakorolhatják is az elhangzottakat. 
Időpont: 2024. június 7., péntek, 10:00-11:00
Szemere Dorottya
Részletek és regisztráció: https://nkfih.gov.hu/horizontpentek10/stakeholder, május 30-tól.
Regisztrációs határidő: június 6., 16:00 óra

SVÁJCI-MAGYAR EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM INFORMÁCIÓS ANYAGOK MAGYAR PÁLYÁZÓK RÉSZÉRE

Elérhető a Svájci-Magyar Együttműködési Program kutatás és innováció programja 4. komponensének pályázati felhívása
A Svájci-Magyar Együttműködési Program égisze alatt a Swiss National Science Foundation (SNSF) által kiírt  „Kutatás program Magyarországon” „MAPS” nevet viselő 4. komponensének pályázati felhívása határokon átívelő tudományos együttműködési lehetőséget biztosít Magyarország, Svájc, Bulgária, Horvátország, Lengyelország és Románia között, közösen végrehajtott kutatási projekteken keresztül.
A 2024. július 1-jén záruló pályázati felhívás ezen a linken érhető el. 
A pályázatról szóló 2024. április 11-én tartott általános tájékoztató webinárium felvétele ezen a linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=pq6B_Nfa5nw
A pályázatról 2024. április 29-én az NKFIH által tartott magyar nyelvű webináriumon előadott, gyakran ismétlődő kérdéseket (GYIK) és válaszokat is tartalmazó prezentáció elérhető a rendezvény weboldalán.

A KÖZELMÚLTBAN MEGNYÍLT PÁLYÁZATOK

EIG CONCERT-Japan program – 11. pályázati felhívás
Terület: Digitális átállás és robotika a fenntartható mezőgazdaságban
Beadási határidő: 2024. július 23. (10:00 CEST)
Kapcsolattartó: Juhász Györgyi

Megnyílt a Marie Skłodowska-Curie Actions Doctoral Networks (MSCA DN) 2024. évi felhívás
Május 29-én megnyílt az MSCA DN 2024. évi felhívása.
Beadási határidő: 2024. november 27.
Az MSCA doktori hálózatok célja K+I projektek köré épülő doktori képzések együttműködésben történő megvalósítása.
Kapcsolattartó:  Borza Beatrix

INFONAP

ERC Starting Grant pályázatra felkészítő online rendezvény
Időpont: 2024. június 3.
A Young Academy of Europe az AE Budapest Hubbal együttműködésben szervezi negyedik, angol nyelvű online mentorálási eseményét, ahol az ERC elnöke is előad és válaszol az érdeklődők kérdéseire. A rendezvény első részében előadások hangzanak el, majd a második részben a három nagy tudományterületnek megfelelően három külön szekcióban számolnak be ERC-nyertes kutatók a pályázással kapcsolatos tapasztalataikról. Az eseményről videófelvétel készül, amelyet a YAE a YouTube-on elérhetővé tesz.
Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) működteti az Európai Unió legnagyobb, felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét, amelynek keretében a kutatók bármely tudományterületről nyújthatnak be pályázatot. Az ERC öt különböző kategóriában kínál finanszírozási lehetőséget a kutatók számára, beleértve a fiatal kutatóknak szóló ERC Starting Grant pályázatot.
További információ és regisztráció az MTA honlapján
Kapcsolattartó: Borvölgyi Katalin

GRATULÁLUNK!

Két magyar kutató is elnyerte az ERC Advanced Grant támogatását
Stipsicz András matematikusnak (HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet), az MTA rendes tagjának és Pál Csaba biológusnak (HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont), az MTA levelező tagjának is odaítélte az Európai Kutatási Tanács az elmúlt tíz évben jelentős kutatási eredményeket elérő, vezető kutatók számára kiírt Advanced Grantet.
A teljes cikk megtekintése
Kapcsolattartó: Borvölgyi Katalin

MUNKAPROGRAM / FELHÍVÁS VÉLEMÉNYEZÉSE

Európai Innovációs Tanács 2025. évi munkaprogram
Az Európai Bizottság megküldte a Horizont Európa – Európai Innovációs Tanács 2025. évi munkaprogramjának tervezetét. Ez lehetőséget ad arra, hogy szakértői vélemények figyelembevételével alakítsuk ki az ezzel kapcsolatos magyar álláspontot.
Főbb témák:

  • Pathfinder (nyitott téma): radikálisan új interdiszciplináris kutatás, új diszruptív technológiák megalapozása
  • Pathfinder Challenge témák:
    • From Medical Imaging to Multi-Omics with Generative AI
    • Towards unsupervised building with autonomous electrified construction equipment
    • Plant-based biomanufacturing
    • Waste -to -Value devices: Circular production of renewable fuels, chemicals & materials
  • Transition: Pathfinder-, ERC-projektek, vagy más Horizon II. Pillérben finanszírozott kutatási projeckt eredményeinek továbbfejlesztése, technológiai validációja
  • Accelerator: Innovatív kkv-k (beleértve a startupokat is) nemzetközi szinten újdonságot jelentő, nagy piaci potenciállal rendelkező, már a prototípus szintjén tartó (TRL 6–8) megoldásaik kész termékké, szolgáltatássá fejlesztésének és piacosításának finanszírozása
  • Accelerator STEP (Stratégiai Technológiák Európai Platformja) kritikus technológiák (digitalis/deep tech; tiszta/erőforrás hatékony/net zero technológiák; biotechnológiák) felskálázást szolgáló nagyobb (10-30 M€) befektetések
  • Accelerator Challenge témák:
    • Human-AI interaction in radiology reporting
    • Innovative in-space servicing, operations, space-based robotics and technologies for resilient EU space infrastructure
    • Biotechnology for low emissions food supply chain
    • Acceleration of advanced materials development and upscaling along the value chain

Amennyiben Intézményetek részéről számíthatunk ilyen szakmai véleményre, úgy kérjük, e-mailben legyetek szívesek minél hamarabb, de legkésőbb 2024. június 6, 12:00 óráig jelezni Németh Edina (edina.nemeth@ist.hu) részére.
Kapcsolattartó:  Németh Edina 

KUTATÁSMENEDZSMENT SZAKMAI HÍREK

Intézményi, kutatói láthatóság növelése
Milyen célokat tűztetek ki magatoknak a 2025-ös pályázati időszakra? Növelnétek az intézményi, kutatói láthatóságot? A Horizon Europe klaszterek kapcsolatépítő/brokerage oldalain témától függően tavaly 2-40 magyar regisztrált tag jelent meg. Más közép-európai országokban ennél kicsit magasabbak a számok: 10-70 profil található. Nyugat-európai partnerek szinte minden klaszterben 100 fölötti regisztrációval szerepeltek. Figyeljétek a partnerkapcsolat-építő rendezvényeket a hírlevélben, ajánljátok az aktív részvételt kutatóitoknak!
Kapcsolattartó Pivarcsiné Fekete Dóra 

TOVÁBBI HÍREK

Megjelent „A kutatási eredményekhez, publikációkhoz és adatokhoz való hozzáférés és azok tudományos célú újrafelhasználásának javítása” című tanulmány
A jelentés támogatja az ERA 2022–2024-es politikai menetrendjének 2. akcióját (European Research Area Policy Agenda, Action 2), amelynek célja a szerzői jogok és a kutatásra alkalmas adatok uniós keretrendszere. Elemezi a közfinanszírozott kutatásokhoz való hozzáférés és újrafelhasználás akadályait, értékeli az EU szerzői jogi és adatjogszabályait, valamint a szabályozási kereteket. A bemutatott intézkedések célja a jelenlegi keret javítása, összhangba hozva azt a tudományos kutatás és a nyílt adatok elveivel. Átfogó áttekintést nyújt az EU kutatási és innovációs jogi környezetéről, betekintést nyújtva a politikai döntéshozók, kutatók és kutatószervezetek számára.
A teljes kiadvány az alábbi linken olvasható: Improving access to and reuse of research results, publications and data for scientific purposes
Kapcsolattartó:  Pivarcsiné Fekete Dóra

EU Mission on Adaptation to Climate Change: Activity Report
Az uniós misszió legfrissebb jelentése olyan történeteket, adatokat és meglátásokat mutat be, amelyek rávilágítanak az éghajlatváltozás hatásaira való felkészülés terén tett közös erőfeszítéseink kézzelfogható eredményeire.
Az intelligensebb alkalmazkodási stratégiákat megalapozó kutatásoktól, a közösségeink ellenálló képességét erősítő innovatív projektekig minden sikertörténet hangsúlyozza az alkalmazkodás létfontosságát az éghajlati válság elleni küzdelemben.
A jelentés az alábbi linken olvasható: EU Mission Activity Report_Final.pdf | Powered by Box
Kapcsolattartó: Teveli Kitti

HÍRVÁLOGATÁS

Az Európai Unió Tanácsa fontos lépést tett annak biztosítása felé, hogy a nemzetközi kutatási és innovációs együttműködés nyitott és biztonságos módon valósulhasson meg. A Tanács május 23-ai ülésén a kutatási miniszterek elfogadták a kutatás biztonságának fokozásáról szóló ajánlást, amely a kutatás és az innováció visszaélésekkel szembeni védelmét célzó intézkedéseket tartalmaz. Iliana Ivanova, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős biztos kiemelte, hogy az ajánlások segítenek megőrizni az akadémiai szabadságot. Az ajánlás célja az EU tagállamok közös fellépésének biztosítása a kutatásbiztonsági kihívásokkal szemben. A Bizottság támogatja a végrehajtást és vizsgálja egy Európai Kutatásbiztonsági Központ létrehozását.
A teljes hír megtekintése

A német kormány javaslata az EU következő kutatási és innovációs programjára (FP10) kiemeli a kutatás fontosságát Európa versenyképességének és biztonságának megőrzésében. Az FP10-nek a kiváló alapkutatásra, kulcstechnológiák támogatására és a kutatási eredmények gyors hasznosítására kell fókuszálnia. Berlin szerint a program csak olyan intézkedéseket szabad, hogy tartalmazzon, amelyek jelentős európai hozzáadott értéket kínálnak. A javaslat támogatja a polgári és katonai kutatás (kettős felhasználás) összekapcsolását és a kutatás nyitottságát, miközben erősíti az európai technológiai szuverenitást.
A teljes hír megtekintése

Kapcsolattartó: Schultheisz Máté

---------------------------------------------------------------------------------------

Heti hírlevelünkre a nemzetkozi@nkfih.gov.hu emal címen regisztrálhat.

További információkkal, érdekességekkel várunk Titeket a következő csatornákon, honlapokon: NCP Hungary Horizon Europe LinkedIn | NKFIH Horizont Európa honlap | NKFIH Horizont Európa videotárNKFIH YouTube | NKFIH honlap | NKFIH hírlevél

Horizon Europe NCP kontakt információk: Horizont Európa Nemzeti Kapcsolattartói hálózat (National Contact Points - NCPs)

Aktuális hírleveleinkben a legújabb információkat közöljük, honlapunkon azonban megtaláljátok a teljes, folyamatosan frissülő listát.

Utolsó módosítás: 2024. május 31.
Nyitott pályázati felhívások
PÁLYÁZZON ÖN IS!
Tekintse meg az aktuális nemzetközi beadású pályázati felhívásokat (Horizont Európa és Partnerségi konstrukciók), valamint a hazai beadású, rásegítő pályázatokat.
Megtekintés